Ostitko taas saman sian säkissä?

”Pitäisi suunnitella uudet nettisivut.” sanoo asiakas. ”Okei, millaisia olet ajatellut?” kysyy suunnittelija. ”No, sellaisia näyttävännäköisiä ja toimivia. Pitäisi myös osata niitä itse päivittää.” kuuluu vastaus. Aika tutunkuuloinen keskustelu visuaalisen alan ammattilaiselle. Moni ryhtyykin tuumasta toimeen, miettimättä sen tarkemmin asiakkaan tarpeita ja sivujen funktiota. Kunhan saadaan toiveet täytettyä ja itselle murua rinnan alle.

Vuoden päästä sama asiakas kävelee toiseen puljuun mumisten edellisen suunnittelijan maan rakoon, koska sivut eivät herätä asiakkaissa mielenkiintoa. Tällä kertaa uskotaan ihmeen tapahtuvan ja dadaa, sivujen ilme vaihtuu. Nyt kaikkialla lepää uusia visuaalisia kotkotuksia ja värimaailma on mitä trendikkäin. Ei pitäisi jäädä huomaamatta! Mutta ikävä kyllä oikeasti mikään ei taaskaan ole muuttunut. Ai miksi ei? Koska visuaalisuus ei ole nettisivujen ainoa funktio.

Kuka kertoisi asiakkaalle, että yrityksen www-sivut ovat vain osa sähköistä markkinointia ja niiden toimivuuden eteen pitää tehdä jatkuvasti töitä? Ei riitä, että ne roikkuvat tyhjänpanttina bittiavaruudessa ja viimeinen päivitys on puolen vuoden takaa. Jos asiakas ei sitä itse tajua missä mennään metsään, on suunnittelijan velvollisuus avata suunsa.

Asiakkaalle tehtävän yrityksen nettisivusuunnitelmaan olisi hyvä kuulua myös ohjeistusta markkinoinnista, järkevästä sisällön tuottamisesta, sivujen jatkokäytöstä sekä erilaisten markkinointikeinojen hyödyntämisessä sivujen suhteen. Tämän lisäksi suosittelen lämpimästi räätälöimään jokaiselle asiakkaalle kokonaispalvelupolun juuri hänen tarpeidensa mukaan.

Visuaalisuus on toki edelleen kaikkialla, sielläkin missä markkinointi ja myynti kohtaavat ostajan.

2 kommenttia artikkeliin ”Ostitko taas saman sian säkissä?

 1. Katja 20.6.2011 / 7:34 pm

  Vähän sama kuin jos parturi tekee aina samaa vaikka osaisi ja voisi tehdä asiakkaalle paremmin sopivan mallin, muttei tarjoa konsultaatiotaann ja näkemyksiään.

  Osto-osaamisen ylläpito tai tietoisuuden herättäminen on meidän alan ihmisten tehtävä. Välillä on vaikea hahmottaa, mikä on ´tietoisuuden taso´. Kyseessä ei ole tyhmyys tai välinpitämättömyys, vaan se ettei ajatuspolut ole tuttuja ja sanasto ei ihan aukea osana kokonaisuutta. Tai ei ole pys’hdytty miettimään miksi ja miksi ja mitä sitten tehdään.

  Suurin haaste pitkässä asiakassuhteessa on työn teon rytmi ja vaatimukset asiakas-ammattilainen välin kommunikaation ja vastuun ja ennen kaikkea viestinnän alueilla. Toistensa ruokkimiseen kannustaminen ja ylläpito iskee tajuntaan usein silloin kun alkaa hahmottaa liikeidean ja johtotason linjausten (myös yhden hengen yritykset) olevan niitä lähtökohtia päätöksiin. Syklistä toimintaa, ei kerran tehty ja valmis -tyyppistä.

  Visuaalisuus ei ole kuorrutusta, se on attraktio, genre(leikittely), maku ja jälkimaku 🙂

  • visualrama247 20.6.2011 / 8:29 pm

   Kyllä. Visuaalisella kentällä pitää olla nykypäivänä moniottelija. Pelkkä ulkoinen suunnittelu ei riitä täyttämään asiakkaan tarpeita.

Kommentointi on suljettu.